JavierBarcala.jpg

Javier Barcala is schrijver en regisseur. Hij woont in Spanje en België.

Hij was pas 12 toen hij zijn eerste korte verhalenbundel publiceerde. Zijn eerste grote opdracht kwam van de muziekzender MTV: hij interviewde diverse muzikanten. Hij behaalde een bachelorgraad in de journalistiek en ging aan de slag als creatief directeur voor commerciële merken, avant-garde publicaties, kunstenaars en openbare instellingen. Hij werkt aan projecten die een brug slaan tussen hedendaagse kunst, muziek, mode en handel.

Meer bepaald was hij curator van vijf wereldwijde "Fashion Against AIDS" campagnes voor de Zweedse modegigant H&M. Bedoeling was de jeugd in 34 landen bewust te maken van de aidsproblematiek door spots van kleding- en accessoirecollecties en visuele campagnes met muziekiconen zoals Rihanna, Katy Perry, Yoko Ono en Pharrell. Meer dan 50 internationaal bekende artiesten namen hieraan deel en zamelden meer dan 150 miljoen dollar in.

Hij was Fulbright Fellow bij het U.S. Department of State of Cultural Affairs. In 2016 studeerde hij summa cum laude af met een MFA in filmregie aan het prestigieuze Art Center College of Design in Pasadena (Californië) Zijn mentors waren onder andere regisseurs Tarsem Sighn (DGA), David Kellogg (DGA), cinematograaf Affonso Beato (ASC) en New York Times filmcriticus Manohla Dargis.

Daarna ontving Barcala een Mary Pickford Endowment Award van de Universiteit van Zuid-Californië, een Leonardo da Vinci European Excellence Award en een La Caixa Foundation Fellowship. Zijn video's zijn over de hele wereld vertoond en bekroond op diverse festivals.

Van 2016 tot 2018 was hij gastdocent voor Filmstudies aan het MFA-programma van het Sandberg Instituut in Amsterdam.

Onlangs nog schreef hij het toneelstuk "Dorian", een hedendaagse vrije bewerking van "The Picture of Dorian Gray" van Oscar Wilde. Het werd in 2018 geproduceerd door het nationale Nederlandse theatergezelschap Noord Nederlands Toneel. Het toerde door 25 grote theaters in Nederland en België, en kon rekenen op veel bijval bij het publiek en de pers.

Vanaf 2019 werkt hij aan zijn eerste langspeelfilm. Verder komt er nieuw commercieel videowerk, zowel in Spanje, België als de VS.